WILL THE PROJECT INCREASE THE RISK OF FLOODING IN THE AREA?

The project was designed to meet all storm water management requirements, including the standard that as much storm water as possible be retained on site. The design takes into account an existing 100-year flood plain that crosses the site, by preserving the “Protected Open Space.” This undeveloped area will remain “green” and is intended to be a community asset as a park setting. It will accommodate a recreational practice field and a planned community garden and it may include other park amenities, such as seating and a children’s playground. Additionally, the sanitary and storm water separation project implemented on the site in 2014, which segregated the sanitary waste lines from the newly installed storm water utilities, should enhance the collection and removal of storm water that is not captured for retention on site. Current plans call for the use of bioswails throughout the site to collect water in a natural, environmentally friendly manner.